بازسازی, طراحی و ساخت

نقشه ساخت چیست؟

نقشه ساخت

در ابتدا لازم است که در مورد طراحی نقشه ساختمان مطالبی را مورد نقد و بررسی قرار دهیم. امروزه با پیشرفت در حوزه های مختلف باید بدانیم که طراحی نقشه ساختمان یا به عبارتی همان علم معماری نیز از این قاعده مستثنی نبوده و این علم نیز از دیرباز تاکنون پا به پای دیگر علوم پیشرفت و تغییر و تحول داشته است.

در ابتدا باید گفت که نقشه ساختمان با عرض 8 متر یکی از رایج ترین نقشه ها و یا پلان ها در معماری می باشد. به ویژه در ساختمان های مسکونی.

شکل زیریک نقشه ساختمان با عرض 8 متر نشان داده شده است. این نقشه فوق العاده زیبای یک ساختمان با عرض 8 متر جنوبی می باشد. این نقشه برای این زمین با کاربری مسکونی طراحی شده است. طرح این نقشه به این صورت است که 4 طبقه مسکونی روی یک طبقه پایلوت طراحی شده است. همان طور که گفته شد ملک جنوبی می باشد، یعنی ورودی آن از سمت شمال می باشد.

در این پلان هر طبقه را تک واحدی در نظر گرفته شده است

در این پلان هر طبقه را تک واحدی در نظر گرفته شده است و همان طور که در شکل می توانید بببینید با این طراحی اصولی از تمام فضاهای موجود حداکثر و نهایت استفاده شده است.

طراحی این پلان به گونه ای است که ستون ها را طوری طراحی کرده اند که اگر بخواهند در نقشه تغییری ایجاد کنند، ستون ها مانع این کار نباشند، بلکه با تغییر تیغه های داخلی خیلی راحت می توانند تغییرات مد نظر خود را اعمال نمایند.

در شکل زیر یک مورد دیگر نقشه ساختمان با عرض 8 متر  را می توانید مشاهده کنید. این نقشه تقریبا همانند نقشه قبلی می باشد، با این تفاوت که این نقشه جنوبی می باشد و ورودی ان از سمت شمال می باشد. دارای 4 طبقه می باشد که در هر طبقه فقط یک واحد طراحی شده است. در این نقشه نیز همه اصول رعایت شده است.

در این نقشه نیز طراحی ستون ها به صورتی می باشد که اگر نیاز به تغییرات داشته باشیم ستون ها مانع ایجاد تغییرات نشوند، همچنین پارکینگ آن به صورت4 واحد همراه با انباری طراحی شده است.

در ادامه برای تشریح بهتر موضوع نقشه ساختمان با عرض 8 متر به طرح و پاسخ سوال های ذیل خواهیم پرداخت.

  • روند طراحی معماری چگونه کار می کند؟
  • نقش مهندسان طراح در تهیه پلان ها:
  • در زیر ضمن تشریح مراحل کار به رابطه بین کارفرما و مهندس طراح می پردازیم:
  • در زیر ضمن تشریح مراحل کار به رابطه بین کارفرما و مهندس طراح می پردازیم:
  • اما اصول کلی طراحی نقشه ساختمان کدام است؟
  • آیا این اصول برای تمام نقشه ها یکسان است؟
  • چه پلانی برای زمین های متراژ پایین مناسب است؟

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نقشه ساختمان با عرض 8 متر با ما همراه باشید.

روند طراحی معماری چگونه کار می کند؟

در آغاز مقاله ی نقشه ساختمان با عرض 8 متر  به بیان نکاتی در خصوص روند طراحی معماری خواهیم پرداخت.

امروز ما در مورد روند طراحی معماری صحبت خواهیم کرد و جزئیات بیشتری را در مورد آنچه می توانید هنگام کار با یک معمار انتظار داشته باشید، ارائه خواهیم داد. ما به مراحل اصلی مربوطه و آنچه شما می توانید هنگام کار با یک معمار در خانه یا بازسازی سفارشی خود انتظار داشته باشید، خواهیم پرداخت. .

نقش مهندسان طراح در تهیه پلان ها:

در ادامه ی مقاله ی نقشه ساختمان با عرض 8 متر  به بیان نکاتی در زمینه ی نقش مهندسان طراح در تهیه پلان ها خواهیم پرداخت.

در حقیقت معماران طراحی ساختمان ها می توان گفت در فرهنگ و نحوه زندگی ما و حتی در احساسات ما نیز بسیار تاثیر گذارند. امروزه این موضوع بر کسی پوشیده نیست که شکل و میزان فضایی که انسان در آن کار و یا زندگی میکند بر بسیاری از جنبه های زندگی اشخاص بسیار تاثیر گذار است.

به همین دلیل طراحی سازه ها یکی از اولین و مهمترین مراحل در طول ساخت یک سازه می باشد.

در زیر ضمن تشریح مراحل کار به رابطه بین کارفرما و مهندس طراح می پردازیم:

مرحله 1: برنامه نویسی (مرحله قبل از طراحی)

برنامه نویسی معماری، ارزیابی دقیق و منظم ارزش ها، اهداف، حقایق و نیازهای متقابل کارفرما و جامعه پیراموناست. یک برنامه ریزی خوب منجر به طراحی با کیفیت می شود.

برنامه نویسی زمانی است که با معمار خود ملاقات می کنید تا درباره همه نیازها و خواسته های خود برای خانه جدید خود صحبت کنید. در این زمان، مالک و معمار شروع به ایجادیک رابطه منسجم و یک مفهوم مشترک برای ساختمان نهایی می کنند..

در اینجا محدوده، ویژگی ها، هدف و عملکرد خانه شما تعریف شده است. شما به همراه معمار خود یک “چشم انداز” برای پروژه ایجاد و اصلاح می کنید.

معمار شما شما را از طریقیک تمرین “برنامه نویسی” راهنمایی می کند تا به شما در کشف نیازهای کسانی که در فضایی که ایجاد می کنید، زندگی می کنند، کار می کنند، یا بازی می کنند، کمک کند. از شما خواسته می شود، آنچه را که از نظر زیبایی و عملکرد خانه می خواهید، در نظر بگیرید.

محدوده زمانی برایآماده سازی پلان خانه جدید شما چیست؟ فضای داخلی و خارجی خانه شما چیست؟ بینش هایی که معمار شما برای طراحی خانه ای که به طور خاص برای شما و سبک زندگی شما ایجاد شده استفاده خواهد کرد.

این همان نقطه ای است که بودجه پروژه شما مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. برای شما مفید است که بدانید هزینه های ساخت یک خانه سفارشی بسته به متغیرهای اندازه، ساختار و مشخصات و شهر و منطقه بستگی دارد.

طراحی شماتیک هنگامی که نیازهای پروژه از طریق فرآیند برنامه نویسی تعیین می شود

مرحله 2: طراحی شماتیک هنگامی که نیازهای پروژه از طریق فرآیند برنامه نویسی تعیین می شود، مرحله طراحی آغاز می شود. معمار شما از طریقطراحی به دید شما شکل می دهد. معمار ارزیابی مقدماتی از برنامه و بودجه ساخت را که در مرحله قبل از طراحی تهیه شده ارائه می دهد و نقشه های طراحی شماتیک را برای نشان دادن پروژه آماده می کند تا با مالک بررسی کند..

این طرح ها برنامه را در پلان مشخص می کنند و برنامه زمانبندی و نیازهای بودجه ساخت را نشان می دهند. ورود شما به این مرحله بسیار مهم است، زیرا اولین نگاه اجمالی را مشاهده می کنید و سپس با نگاهی دقیق تر به نحوه شکل گیری خانه می پردازید. ایجادیک فرایند تصمیمگیری مشخص با معمار خود در این مرحله بسیار مهم است.

هرچه در مرحله طراحی شماتیک حرکت می کنید، خانه شما بیشتر مشخص می شود

هرچه در مرحله طراحی شماتیک حرکت می کنید، خانه شما بیشتر مشخص می شود، پس از تأیید مشتری، پلان ها در این مرحله معمولاً برای شروع هر فرآیند بررسی محله کافی است. اگر در حال حاضر با یک سازنده در حال کار هستید، آنها در مورد برآورد اولیه هزینه ساخت و ساز بحث خواهند کرد.

در طول ارزیابی چگونگی انعکاس سیستم ها، انتخاب مواد، ساختار اولیه و جزئیات، مفهوم طراحی شماتیک مهم است. تیم طراحی، در حالی که پروژه را بهبود می بخشد، موارد هماهنگی دقیق را انجام می دهد، بنابراین در طول اسناد ساخت و ساز یا بعد از آن، در هنگام ساخت، نیازی به تجدید نظر عمده نیست.

معمار شما آماده می شود تا نقشه های طبقه و ارتفاعات ساختمان را برای بررسی و تأیید اولیه مقیاس بندی کند

در این مرحله، معمار شما آماده می شود تا نقشه های طبقه و ارتفاعات ساختمان را برای بررسی و تأیید اولیه مقیاس بندی کند. اگرچه مشارکت شما زمان بر خواهد بود و تصمیمات زیادی باید اتخاذ شود، اما کار با معمار شما بایدیک تجربه سرگرم کننده و ارزشمند باشد. شما ترغیب می شوید که برنامه های خود را مرور کنید،

به طور واقعی در آنها زندگی کنید، – در ساعات مختلف روز. صرف زمان قابل توجهی در مورد طراحی، در مراحل اولیه روند، باعث صرفه جویی در وقت و تغییرات بالقوه گران قیمت بعدا خواهد شد.

پس از شروع ساخت، تغییرات ایجاد شده در طرح (به ویژه آنهایی که شامل اجزای سازه ای ساختمان هستند) می توانند بسیار پرهزینه باشند. قبل از رفتن به مرحله بعدی طراحی، حتماً صحبت کنید و نظر خود را بیان کنید. این روند پس از تأیید پیشرفت تا این مرحله ادامه خواهد یافت.

پلان های ساختمانی در ادامه روند طراحی، معمار نقشه های مناسب برای ارسال مجوز و ساخت را تهیه می کند که به آنها پلانگفته می شود. اینپلان ها ابزاری برای برقراری ارتباط پروژه به کسانی است که در ساخت خانه شما مشارکت خواهند داشت.

در روند این مرحله معمار با مشاوران ارتباط ایجاد می کند

در روند این مرحله معمار با مشاوران (مهندسی، طراحی داخلی، منظره، روشنایی، تهویه مطبوع و غیره) ارتباط ایجاد می کند تا اطمینان ایجاد شود که یک مجموعه کامل هماهنگ برای ساخت و ساز ساخته شده است.

نتیجه روند طراحییک تلاش خلاقانه برای حل مسئله است که ایدهها و چشم اندازها را به واقعیت 3 بعدی خانه تبدیل می کند. این مرحله مانندیک سفر هیجان انگیز است. پس از اتمام مراحل طراحی، شما اکنون آماده ساختن (یا بازسازی) خانه خود هستید.

آموزش و پیشرفت درکار نقشه کشي مستلزم علاقه مندی، مطالعه ي مبانی، تمرین و کسب مهارت  در زمینه هاي مختلف است. شناخت مصالح، آشنایي با فن ساختمان و اصول نقشه کشي و مهارت در ترسیم نقشه هایاجرایی، حروف نویسي با دست آزاد و شابلن براي نوشتن نقشه ها و تنظیم گزارش هاي فنی، کار با کامپیوترو نرم افزارهاي گرافیکي براي کار نقشه کشي ضرورت دارند.

اگر ما مطالعات کافي در مورد جزییات اجرایی ‌يک ساختمان، حجم مصالح مصرفی، میزان هزینه و نیروي کار مورد نیاز در اختیار نداشته باشیم

راستي اگر ما مطالعات کافي در مورد جزییات اجرایی‌يک ساختمان، حجم مصالح مصرفی، میزان هزینه و نیروي کار مورد نیاز در اختیار نداشته باشیم، آیا توانایی این را خواهیم داشت که طراحی و اجرای یک ساختمان را بر پایه و اصول ساختمان سازی و مهندسی به انجام برسانیم؟

اما روش پاسخ دادن به سوالات بالا و نیز سوالات بیشتر در این زمینه و رسم نقشه و پلان های ساختمان جز دروس و آموزش هایی می باشد که در درس نقشه کشی فنی تشریح می شوند.

در هر حال آنچه که مشخص می باشد این است که هر چه قدر در تهیه مواردی که گفته شد دقت بیشتر و مهارت بیشتری را بکار گیریم، در نهایت اجرا کار به مراتب بسیار راحت تر و همچنین کیفیت کار نیز بلاتر خواهد بود.

و بلاتکلیفی، سردرگمي و خطاي مجریان به حداقل خواهد رسید و حداکثر بهره برداري از زمین، مصالح، امکانات و سرمایه گذاري جامعه به عمل خواهد آمد.

بعد از مشخص شدن زمین و ابعاد و متراژ و وضعیت کلی ملک، باید برای تهیه پلان ساختمان به صورت دقیق با بهترین مقیاس که در نهایت نزدیک به واقیت باشد،می توان پلان یا همان نقشه فاز یک را تهیه کرد و همان طور که پیش تر اشاره کردیم در این مرحله می توانیم یک دید مناسب از ساختمان و فضاهای داخلی ساختمان داشته باشیم.

تقسیم بندی نقشه های ساختمانی:

نقشه های ساختمانی را می توان به دسته های زیر تقسیم بندی کرد:

نقشه های معماری

نقشه های سازهای (محاسباتی)

نقشه های تاسیساتی

درابتدا مورد اول یعنی نقشه های معماری را با هم بررسی می کنیم. از نقشه های معماری را میتوان به ( Plan) که پلان می شود، گفت که یک برش افقی فرضی می باشد، بدین صورت که به ما از بالا یک دید کلی از ساختمان را می دهد. در پلان ما میتوانیم موقعیت تمام فضاهای طراحی شده مانند اتاق های خواب، حال و نشیمن، پزیرایی و آسانسور و راه پله را به راحتی مشاهده کنیم.

تیپیکال(Typical plan)پلان چیست؟

پلانی که برای ساختمان های چند طبقه ای که نقشه طبقات آن شبیه یکدیگر می باشد، را پلان تیپیکال می گویند.

SectionPlan:

پلانی را که برای نمایش مقطع ساختمان طراحی شده است، را سکشن پلان یا مقطع می گویند. می توان گفت که یک برش فرضی عمودیاز ساختمان است که یک دید خوب از روبروی ساختمان به ما می دهد.

Elevation plan:

پلانی که برای نمای ساختمان طراحی شده است، راپلان نما گویند.

نقشه های سازهای (محاسباتی)

بعد از طراحی پلان معماری که در مرحله قبل راجع به آن صحبت کردیم، در این مرحله باید پلان سازه را طراحی کنیم. پلان سازه د رواقع چگونگی ساخت و اجرا را به ما نشان خواهد داد و هر نظارتی که قار باشد، صورت بگیرد بر اساس این پلان می باشد.

نقشه اسکلت ساختمان، سقف و همچنین دیوار و نهایتا ستون و پی نیز به همین منظور هستند.

نقشه تاسیسات:

ما کلا در ساختمان دو نوع تاسیسات داریم یکی تاسیسات برقی و دیگری تاسیسات مکانیکی. پس بر همین اساس نقشه های تاسیساتی نیز شامل این دو نوع می باشند.

نقشه های تاسیسات مکانیکی در واقع نقشه لوله های آب و فاضلاب و مسیر آن ها و همچنین مسیر کانال های تهویه است که موارد زیر را در بر میگیرد:

  • لوله کشی آب سرد و گرم بهداشتی
  • لوله کشی سیستم شوفاژ و تهویه مطبوع
  • شبکه آب باران و فاضلاب
  • کانال های تهویه یا کولر
  • لوله کشی موتور خانه

به همین ترتیب در نقشه تاسیسات برقی مسیرهای سیم کشی و مشخصات آن ها شامل تمام سیم کشی های ساختمان از جمله سیم کشی آنتن، سیم کشی های برق و نهایتا سیم کشی های تلفن مشخص و طراحی می شود.

در طراحی نقشه ساختمان باید این را در نظر داشته که نقشه ساختمان باید پاسخ گوی نیازهای ساکنین ساختمان باشد.

با ما همراه باشید تا مهمترین مولفه ها در طراحی نقشه ساختمان را بررسی کنیم.

باید بدانید که برای طراحی نقشه یک سازه (ساختمان) مراحل مختلفی طی می شود که ترتیب انجام آن ها یکی پس از دیگری روال خاص خود را دارد. که رعایت این ترتیب باعث می شود، بتوانید نقشه بهتری تهیه کنید.

اگر بخواهیم تهیه نقشه یک ساختمان مسکونی را انجام بدهیم

به طور مثال اگر بخواهیم تهیه نقشه یک ساختمان مسکونی را انجام بدهیم همان طور که بالاتر اشاره کردیم، باید طبق اصول این کار را انجام دهیم فرضا نباید شما قبل از طراحی راه پله بروید سراغ طراحی اتاق ها. این کار اشتباه است.

اما اصول کلی طراحی نقشه ساختمان کدام است؟

در ادامه مقاله نقشه ساختمان با عرض 8 متر، اصول و قواعدی را که بیان خواهیم کرد کلی می باشند و برای همه یکسان نمی باشند. طراحی نقشه ساختمان ها بر اساس منطقه و متراژ و کاربری آن ها متفاوت است و نقشه هرساختمان با ساختمانی دیگر متفاوت خواهد بود.

در ذیل چند تا از مولفه های مهم طراحی نقشه ساختمانرا با هم بررسی خواهیم کرد:

یکی از مولفه ها خواست و هدف کارفرما می باشد.

باید این را از ابتدا مشخص کرد که این سازه قرار است، مسکونی باشد، یا تجاری باشد؟

دومین مولفه ای را که باید مد نظر قرار داد متراژ و مساحت ملک می باشد.

درمولفه بعدی باید جهت بنا را مشخص کرد (شمالی یا جنوبی بودن )

باید شرایط کلی ساختمان را مد نظر قرار داد که این ملک په محدودیت و یا چه ویژگی دارد.

همچنین در طراحی سازه باید این را مد نظر قرار داد که پلان ما خارج از قواعد و ظوابط شهرداری و شهرسازی نباشد.

در اینجا برای نمونه ما می خواهیم نحوه طراحی یک نقشه ساختمان مسکونی را بررسی کنیم.

طراحی ساختمان مسکونی چند طبقه را که در هر طبقه یک واحد دارد

برای مثال فرضا می خواهیم یک ساختمان مسکونی چند طبقه را که در هر طبقه یک واحد دارد، را طراحی کنیم. از آنجایی که صرفا می خواهیم طراحی پلان را کار کنیم، لذا متراژ و موقیت و شکل ملک زیاد مهم نیست.

مشخص کردن محل آسانسور و راه پله در ساختمان می باشد.

در این مرحله باید سعی کنیم، مکان های عمومی و خصوصی را در نقشه طراحی کنیم که به این کار اصطلاحا لکه گذاری هم گفته میشود.

مشخص کردن جای آشپزخانه و همچنین ورودی ساختمان.

بعد از تعیین محل آشپزخانه حالا باید محل اتاق های خواب و حمام را طراحی کنیم.

طراحی ستون ها

طراحی داخلی ساختمان و نهایتا نمای کلی آن

مرحله طراحی مبلمان ساختمان یا به اصطلاح مبله کردن پلان ساختمان

با ادامه نوشتار نقشه ساختمان با عرض 8 متر همراه باشید.

مشخص کردن محل آسانسور و راه پله در ساختمان می باشد.

نقشه ساخت

در طراحی پلان

در طراحی پلان ما ابتدا باید جای راه پله و همچنین آسانسور را تعیین کنیم. در این مرحله ما باید جزییاتی مانند شکل پله ها طول و عرض و ارتفاع پله ها و همچنین اسانسور را به بهترین نحو انتخاب کنیم. باید یادآور شد که در این مورد قانون کلی وجود ندارد، اما معمولا بهترین مکان را برای راه پله ها و آسانسور را در وسط نقشه می دانند.

توجه داشته باشید که انتخاب بهترین مکان برای راه پله و آسانسوربر روی نقشه کلی ملک بسیلر بسیلر تاثیر گذار و تعیین کننده خواهد بود.

به طوری که حتی روی نمای ساختمان تاثیر دارد و در داخل ساختمان هم روی ورودی ساختمان پارکینگ لابی دسترسی طبقات به یکدیگر و حتی روی ایمنی و استاندارد ساختمان نیز موثر است.

طراحی مکان های عمومی و خصوصی

در این مرحله باید سعی کنیم، مکان های عمومی و خصوصی را در نقشه طراحی کنیم که به این کار اصطلاحا لکه گذاری هم گفته میشود که این اصطلاح مرحله قبل یعنی تعیین محل راه پله و آسانسور را نیز شامل می شود. بسیاری از دانشجویان این رشته در ابتدا شاید گمان کنند که این کار بسیار سختی باشد، اما در صورت انجام این کار تا این مرحله پی خواهند برد که کار سختی نخواهد بود.

منظور از مکان های و فضاهای خصوصی و عمومی که گفتیم، این است که باید یک طرف پلان را به فضاهای خصوصی مانند اتاق خواب و سرویس بهداشتی داد و فضاهای عمومی مانند پذیرایی و حال را طرف دیگر نقشه قرار دهیم.

هنگامی که کار را تا اینجا پیش بردیم شاید نیاز باشد، جایراه پله و آسانسور را کمی تغییر دهیم.

مشخص کردن جای آشپزخانه و همچنین ورودی ساختمان.

شاید یکی از مهمترین مراحل کار یافتن بهترین محل برای آشپزخانه و درب ورودی ساختمان باشد.

در ذیل مهمترین اصول در تعیین محل آشپزخانه را اشاره خواهیم کرد

نور و تهویه در آشپزخانه بسیار مهم می باشد، حتی اهمیت این موضوع برای خانم ها دو چندان می باشد، لذا باید محل و موقعیت آشپزخانه را جوری در نظر گرفت که از نور کافی برخوردار باشد و همچنین تهویه خوبی هم داشته باشد.

آشپزخانه ای که به تراس راه دارد، به ویژه این که مستقیم به تراس راه داشته باشد، یک مزیت در طراحی به شمار می آید. پس در هنگام طراحی آشپزخانه حتما این موضوع را در نظر بگیریم.

اما نکته دیگر این است که سعی کنیم، درب آشپزخانه به درب ورودی ساختمان نزدیک باشد و حتی الامکان درب آشپزخانه با درب ورودی خانه فاصله زیادی نداشته باشد.

نکته دیگر این است که با توجه به مساحت کل ساختمان، متراژ و مساحت مناسبی را به آشپزخانه اختصاص دهیم در این صورت باید حدود 10درصد مساحت کل خانه را برایش در نظر گرفت.

بعد از تعیین محل آشپزخانه حالا باید محل اتاق های خواب و حمام را طراحی کنیم.

اتاق خواب تقسیم بندی خاص خودش را دارد

باید توجه داشته باشیم که خود اتاق خواب تقسیم بندی خاص خودش را دارد و هر کدام کاربرد خاص خود و به طبع هرکدام محل خاصی را در پلان می طلبد. برای مثال اتاق خواب فرزندان، اتاق خواب مهمان، اتاق خواب پدر و مادر و…

اما در طراحی آن ها باید این موارد را رعایت کنیم: مساحت اتاق خواب والدین کمتر از 15 متر نباشد، طوری طراحی کنیم که ورودی و درب اتاق های خواب از همه جای خانه به ویژه جاهای عمومی مثل پزیرایی و حال یا نشیمن قابل رویت نباشد.

همچنین رعایت این موارد نیز می تواند پلان ما را کامل تر و اصولی تر کند: اتاق خواب والدین و اتاق خواب فرزندان ورودی و یا درب آنها دارای فاصله ای مناسب باشد.

کمد با عمق 60 سانتی متر

سعی کنیم، برای هر اتاق خواب کمدی با عمق 60 سانتی متر در نظر بگیریم. به استثنای کمدی که برای جای رخت خواب ها در نظر میگیریم، زیرا عمق کمد رختخواب حداقل باید بین 80 تا 100 سانتی متر باشد.

در طراحی حمام نیز باید توجه داشته باشیم که ابتدا حمام باید نزدیک یکی از اتاق های خواب در نظر گرفته شود و همچنین درب حمام از سایر جاهای خانه به ویژه فضاهایعمومی خانه قابل رویت نباشد.

طراحی ستون ها:

این کار باید طبق اصول خود و بعد از مشخص کردن طرح طبقات ساختمان و پلان پارکینگ خودرروها انجام پذیرد.

در طراحی پلان پارکینگ باید تعدادخودروهایی را که میخواهیم با توجه به فضایی که در اختیار داریم در داخل پارکینگ جا دهیم را مشخص کنیم.

باید این نکته را در نظر داشته باشیم از آنجایی که در ساختمان های آپارتمانی که تعداد طبقات و واحد ها زیاد باشد، این امکان وجود نخواهد داشت که برای هر واحد یک پارکینگ طراحی شود، به همین دلیل است که داشتن پارکینگ یک مزیت ویژه به ملک و واحد هایی که دارای پارکینگ هستند، می دهد، می دهد.

سپس با توجه با تعداد خودرو ها و همچنین موقعیت قرار گیری خودرو ها نسبت به هم پلان پارکینگ را طراحی می کنیم.

شوفاژ خانه و انباری

در بسیاری از ساختمان ها علاوه برخودرو ها باید فضایی را نیز به منظور شوفاژ خانه و انباری نیز در نظر گرفت.

بعد از طراحی ستون ها پلان ما کامل تر شده و دید بهتری داریم و اگر تغییری نیاز باشد، حتما آن را میبینیم وتغییر مورد نیاز را پلان اجرا می کنیم.

وقتی پلان را تا این مرحله رساندیم باید بهسراغ طراحی داخلی ساختمان و نهایتا نمای کلی آن برویم.

و نیز باید داکت های تاسیساتی ساختمان و همچنین لبه های نما را نیز فراموش نکنیم.

مرحله طراحی مبلمان ساختمان یا به اصطلاح مبله کردن پلان ساختمان

انجام اصولی این کار بسیار مهم و حائز اهمیت می باشد

انجام اصولی این کار بسیار مهم و حائز اهمیت می باشد، زیرا هنگامی که شما بر پایه اصول این کار را انجام دهید، باعث می شود تا اگر در مراحل قبلی اشتباهی داشته اید را براحتی ببینید و نهایتا آن را رفع کنید.

برای مبله کردن پلان لازم است، به موارد زیر توجه داشته باشید.

برای این کار از بلوک های استاندارد مبلمان استفاده کنید،

یکی دیگر از مواردی که رعایت آن الزامی است، این است که واحد ومقیاس و اندازه مبلمان ها را به دلخواه خود تغییر ندهیم.

سعی مان بر این باشد که فضا های ساختمان را بهگونه ای واقعی مبله کنیم.

حتی اینکه ما شکل و ظاهر واقعی مبل را نیز حفظ کنیم، نیز در پلان بسیار حائز اهمیت است.

در نظر داشتن فضاهای تنفسی

هنگام مبله کردن ما باید فضاهای تنفسی یا به اصطلاح بادخور بین مبله ها را نیز در نطر داشته باشیم.

پس از اتمام این مراحل نهایتا اگر مشکل و عیب و ایراد و اشتباهی در مراحل قبل داشته ایم، بیشتر نمایان می شود و ما به راحتی می توانیم آن را ببینیم و اصلاح کنیم تا نهایت استفاده از فضاهای مختلف شده باشد.

اصولی که در بالا به آنها اشاره شد تا حدودی کلی می باشند

اصولی که در بالا به آنها اشاره شد تا حدودی کلی می باشند و بیشتر برای طراحی پلان آپارتمان مسکونی می باشد. و باید بدانیم که طراحی پلان های ویلایی و تجاری با مسکونی متفاوت می باشد. برای مثال ذر طراحی ساختمان ویلایی و یا مسکونی یک طبقه معمولا ما راه پله و آسانسور نخواهیم داشت.

شما در حال مطالعه ی مقاله ای علمی در خصوص نقشه ساختمان با عرض 8 متر می باشید.

دانشجویان و فارغ التحصیلان این رشته تحصیلی باید این موضوع را بدانند که علاوه بر کلاس های دانشگاه باید آموزش های بیشتری ببینند و در شرکت ها و دفاتر مهندسی بتوانند از تجربه کسانی که مشغول انجام این کار هستند، استفاده کنند.

همچنین آموزشگاه های آزاد بسیاری وجود دارد که طراحی پلان را از مقدماتی تا پیشرفته آموزش می دهند. و البته کتاب ها و جزوات آموزشی بسیاری نیز موجود می باشد.

با توجه به این که امروزه نقش نرم افزارهای نقشه کشی را نمی توان نادیده گرفت درادامه چند نرم افزار بسیار پرکاربرد و مفید را معرفی می کنیم.

نرم افزار Autodesk Revit

اتودسک رویت یکی از نرم افزار ها می باشد که بذای مدل سازی سه بعدی اطلاعات و داده های و ساختمان می باشد.

نرم افزار GraphisoftArchiCAD

یکی دیگر از نرم افزارهای کاربردی نرم افزار آرشیکد می باشد که بسیار مفید و مورد استفاده دانشجویان این رشته می باشد و دارای امکانات زیادی است، با این نرم افزار به راحتی می توان داده ها را آنالیز کرد و یا طرح را به صورت سه بعدی مشاهده کرد و حتی می توان نور شب و روز را لحاظ کرد و تغییر داد.

نرم افزار Autodesk 3ds Max

نرم افزاری که کاربرد و استفاده های بسیاری دارد، از جمله تصاویر سه بعدی، پویا نمایی، مدل سازی و بازی و… دارد. قابل ذکر است که این نرم افزار ابتدا توسط شرکت آتو دسک که این شرکت در زمینه رسانه و سرگرمی نیز فعالیت دارد.

نرم افزار Autodesk Architectural Desktop

این نرم افزار یکی از پیشرفته ترین نرم افزارها در این زمینه می باشد، با این نرم افزار میتوان به صورت همزمان طراحی دو بعدی و سه بعدی را انجام داد.

نرم افزار Tekla Structures

این نرم افزار مدلینگ و طراحی نقشه هم برای کارهای ساختمانی و هم برای صنعتی می باشد.

نرم افزار های بسیار زیادی وجود دارد که اگر بخواهیم به آن ها بپردازیم در حقیقت باید مقاله ای جدا به نرم افزار ها و کاربرد های آن ها اختصاص داد.

در زیر چند سوال طرح خواهیم کرد که شاید سوال بسیاری از افراد باشد و به آن ها پاسخ خواهیم گفت.

چه پلانی برای زمین های متراژ پایین مناسب است؟

منظور از شمالی و جنوبی بودن ساختمان چیست؟

چرا باید پذیرایی و آشپزخانه را رو به جنوب طراحی کنیم؟

در طراحی پلان مقیاس ها را چه نسبتی در نظر بگیریم؟

آیا ساختمان و بنا می تواند از چهار طرف بر های خود فاصله داشته باشد؟

چند در صد از مساحت زمین را می توان ساخت؟

قیمت ساخت مسکن را چگونه بفهیم؟

در هنگام خرید زمین چه چیزهایی را مد نظر داشته باشیم؟

در مورد خرید واحد های آپارتمانی چه چیزهایی ملاک است؟

فاصله کف تا کف یا کف تا سقف طبقات چقدر باشد؟

کار و کیفیت کار مهندسان طراح پلان به چه عواملی بستگی دارد؟

چه پلانی برای زمین های متراژ پایین مناسب است؟

در این مورد نیز قانون و قاعده خاص و مشخصی وجود ندارد، البته که نوع کاربری شما در این موضوع بسیار تعیین کننده و تاثیر گذار خواهد بود. معمولا برای زمین های متراژ پایین نقشه دوبلکس مرسوم است که البته خود این کار هم بستگی به مولفه های زیادی دارد.

منظور از شمالی و جنوبی بودن ساختمان چیست؟

در پاسخ باید گفت که منظور از شمالی و یا جنوبی بودن ساختمان این است که در ساختمان های شمالی ابتدا وارد حیاط می شویم و بعد خود ساختمان، اما در ساختمان های جنوبی ابتدا خود ساختمان قرار دارد و انتهای آن حیاط واقع شده است.

اما به طور کلی شمالی یا جنوبی بودن ساختمان به منطقه شهرداری آن ناحیه و همچنین به شکل و موقعیت و طرح های شهری آن منطقه نیز بستگی دارد.

چرا باید پذیرایی و آشپزخانه را رو به جنوب طراحی کنیم؟

در ابتدا بایدگفت که در طراحی پلان هیچ گونه بایدی ذر این مورد وجود ندارد. دلیل این امر همان طور که در متن به آن اشاره کردیم، این است که وقتی که آشپزخانه و پزیرایی را رو به جنوب قرا ردهیم ازنور بیشتری برخوردار خواهند بود.

در طراحی پلان مقیاس ها را چه نسبتی در نظر بگیریم؟

یکی از مقیاس و اندازه ها بسیار مهم می باشند و ما در این مورد باید اندازه ها زا دقیق لحاظ کنیمو، همچنین مقیاسی را بکار ببریم که به واقعیت نزدیک تر باشد.

آیا ساختمان و بنا می تواند از چهار طرف بر های خود فاصله داشته باشد؟

ساختمان میتواند از چهار بر خود فاصله داشته باشد و هیچ الزامی برای اینکه نباید فاصله داشته باشد، وجود ندارد، مگر این که با اصول و قواعد ساخت ساز شهرسازی و شهر داری آن منطقه هم خوانی نداشته باشد.

چند در صد از مساحت زمین را می توان ساخت؟

در پاسخ به این سوال باید گفت که این مورد نیز بستگی به قوانین شهرسازی آن منطقه دارد، اما آن چه در قوانین کلی ساختمان است، این است که شما فقط باید 60 درصد از زمین را بسازید. کمتر می توان ساخت، اما اگر بیشتر این بخواهید بسازید باید مجوز های لازم را از شهرداری کسب کنید.

چگونه میتوان بهترین پلان را از نظر نور برای ساختمان تهیه کرد؟

داشتن نور برای تمام فضاهای خانه بسیار عالی می باشد، اما موقعیت ساختمان این اجازه را نخواهد داد که ما بتوانیم در همه فضاهای ساختمان نور داشته باشیم، اما با یک طراحی اصولی می توان بیشترین بهره را از نور برد.

بدین صورت که فضاهای اصلی مانند نشیمن و حال و پذیرایی و آشپزخانه را در سمت جنوب طراحی کنیم. اتاق خواب ها را سمت شمال قرار دهیم و نهایتا حمام و سرویس بهداشتی را در سمت شرق قرار داد ابته پر واضح است که خیلی کم پیش می آید که موقعیت ساختمان این اجازه را به ما بدهد که ما از هر چهار طرف نور داشته باشیم و بتوانیم در طراحی پلان ساختمان همه فضاها نور داشته باشند.

اما به طور کلی در مورد نور به جز مواردی که در بالا به آن ها اشاره کردیم، قوانین و ضوابط خاص و مشخص شده ای وجود ندارد که بخواهیم طبق آن ها پلان را طراحی کنیم.

قیمت ساخت مسکن را چگونه بفهمیم؟

برای این کار باید قیمت زمین، قیمت مصالح و هزینه هایی مانند کارگر و بنا و همچنین قیمت پلان را داشته باشیم.

و این را هم باید بدانیم که علاوه بر موارد نام برده شده در بالا هزینه هایی نیز برای مجوز های لازم از شهرداری را لحاظ کنیم. یکی از این مجوز ها پروانه ساخت می باشد که باید در ابتدا و قبل از شروع ساخت و ساز کسب شود و دیگری پایان کار می باشد که پس از مراحل پایانی ساخت و ساز باید گرفته شود.

از میان این هزینه ها تقریبا در تمام نقاط هزینه مصالح و نیروهای اجرایی حدودا یکسان می باشد، اما هزینه های شهرداری و مجوزها در شهر ها و مناطق مختلف کمی با هم تفاوت دارند.

در هنگام خرید زمین چه چیزهایی را مد نظر داشته باشیم؟

توصیه می کنیم، قبل ازخرید زمین حتما نقشه توسعه شهری، شهر مورد نظرتان را مطالعه کنید. با این کار می توتنید بفهمید که کدام مناطق در آینده مستعد رشد هستند؟ و همچنین می توانید زمین هایی را که در طرح های مختلف دولتی و یا شهرداری قرار میگیرند را ببینید و از خرید این زمین ها صرفه نظر کنید تا در آینده دچار مشکل نشوید.

اما به طور کلی در هنگام خرید زمین به متراژ و موقعیت و عرض و طول و بر آن و همپنین عرض خیابان و حتی امکانات محله یا منطقه ای را که زمین در آن منطقه هست را توجه داشته باشید، البته این ها همه بستگی به هدف و کاربری مورد نظر شما از زمین دارد، البته برای ساختمان مسکونی معمولا زمین های جنوبی و مستطیل شکل بهتر هستند.

نقشه ساخت

در مورد خرید واحد های آپارتمانی چه چیزهایی ملاک است؟

در مورد خرید واحد های آپارتمانی اگر آپارتمان دارای آسانسور است، سعی کنیم، طبقات بالا را انتخاب کنیم، این بدین دلیل است، در طبقات بالاتر هم دید و به اصطلاح ویو بهتری دارند و هم نور بیشتر.

در بعضی خانواده ها حتی همسایه ها و امنیت و حتی فاصله زمین از مکان هایی مانند مدرسه و نانوایی و ایستگاه های وسایل نقلیه عمومی هم بسیار حائز اهمیت می باشد.

فاصله کف تا کف یا کف تا سقف طبقات چقدر باشد؟

قانون خاصی در این مورد وجود ندارد، اما آنچه که معمول بوده است، این که فاصله کف تا سقف را معمولا بین 3. 20 تا 3. 50 می توان در نظر گرفت. در گذشته که خبری از سقف های کاذب نبود معمولا این فاصله را 3. 20 میگرفتند به طوری که فاصله کف تا سقف هرطبقه تقریبا 2. 80 می شد.

اما امروزه با توجه به رایج شدن سقف های کاذب که ارتفاع بیشتری را می طلبد، این فاصله را تا حدود 3. 50 در نظر مگیرند. سقف های کاذب علاوه بر اینکه موجب راحتی کار و زیبایی سقف و همچنین کاهش وزن ساختمان می شوند، باید گفت که موجب جلوگیری از هدر رفت انرژی می شوند و به نوعی عایق انرژی هستند.

و، همچنین کار گذاشتن لوله ها و اتصالات تاسیساتی ساختمان مانند کانال کشی کولر در سقف کاذب موجب راحتی کار نیز می شود.

کار و کیفیت کار مهندسان طراح پلان به چه عواملی بستگی دارد؟

طبیعتا به عوامل بسیار زیادی بستگی دارد، اما اگر بخواهیم خیلی اجمالی و عامیانه این موضوع را بیان کنیم، باید گفت که به تجربه و مهارت و اینکه ارتباطش با کارفرما.

اما ارتباط کارفرما و مهندس طراح باید چگونه باشد؟

باید به صورتی باشد که کارفرما تمام اهداف و خاسته های خود را به راحتی با مهندس طراح پلان مطرح کند. که در این صوت طراح نیز میتواند هم مشاوره بهتری بدهد و هم طرح بهتری ارائه دهد.

اولین مولفه ای که در بحث طراحی نقشه ساختمان باید در نظر گرفت، زمین ساختمان می باشد.

که در انتخاب آن باید به متراژ مساحت طول و عرض و.. توجه داشت.

توجه به این نکته که اگر بخواهید نقشه ساختمان دقیقا بر طبق ضوابط نظام مهندسی شهرداری باشد که معمولا در این صورت سطح تراکم حدود 60 درصد می باشد.

از دیرباز تا کنون یکی از نیاز های اولیه بشر مسکن بوده است و همین امر باعث شده که تا به امروز ساخت و ساز ادامه داشته باشد. از آنجایی که در ساخت یک سازه ابعاد زمین بسیار مهم می باشد، ابتدا باید ابعاد زمین را مورد بررسی قرار دهیم.

طبق دستورالعمل های مراجع ذی ربط مانند جامعه مهندسان ناظر و شهرسازی و شهر داری، هر سازه با توجه به کاربری آن معمولا باید متراژ خاصی داشته باشد.

متراژ خانه های ویلایی بیشتر از خانه های آپارتمانی می باشد

مثلا متراژ خانه های ویلایی بیشتر از خانه های آپارتمانی می باشد. و همین طور سازه ها بر اساس کاربری در طراحی پلان آنها باید از یک سری قواعد و اصول تبعیت کرد.

امروزه با توجه به بالا رفتن ارزش ملک و همچنین نیاز روز افزون جامعه به مسکن، ساخت و ساز یکی از حوزه های بسیار فعال در زمینه اشتغال در دو دهه اخیر بوده است.

و همین امر موجب شده است که حتی افرادی که سلاحیت و مهارت و آگاهی کافی در زمینه ساخت و ساز ندارند، به دلیل سودی آوری که این کار دارد، وارد این کار شوند. به همین جهت باید در نظر داشت که اگر قصد ساخت و ساز داریم با آگاهی کافی و با شناخت کاملی ازپیمانکار کار را به او بدهیم.

از سوی دیگر رواج خانه های ویلایی و جنگلی باعث شده تا افراد سود جو در این زمینه حتی به محیط زیست و مراتع جنگلی ضرر و زیان های جبران نشدنی وارد کنند و با از بین بردن مراتع جنگلی و محیط زیست و فروش آنها به عنوان زمین های قابل ساخت وساز سود زیادی به جیب بزنند.

این کار غیر قانونی است

که البته باید توجه داشت که این کار غیر قانونی بوده و اگر مراجع ذی ربط مانند سازمان محیط زیست و یا جنگلبانی ها به این مسئله ورود کنند، علاوه بر این که زمین وملک را پس میگیرند، بلکه جریمه هم باید بپردازند.

در زمان خرید زمین حتما به شمالی یا جنوبی بودن زمین توجه داشته باشید و موقعیت جغرافیایی زمین را مورد توجه قرار دهید. در صورتی که از آن دسته افراد هستید که ساختمان دوبلکس را دوست دارید، این موضوع می تواند محدودیت متراژ و مساحت زمین تان را تا حل کند. چون در صورت انتخاب نقشه دوبلکس فضایی که در اختیار شما قرار میگیرد تقریبا دو برابر میشود.

نکته بسیار مهم دیگر در انتخاب زمین

نکته بسیار مهم دیگر در انتخاب زمین این است که اگر زمین پایین تر از سطح تراکم باشد، بدانید که همین عامل هزینه گزافی را روی دست شما میگزارد بدین صورت که شما یا باید کف زمین رابالا بیاورید و یا اینکه گود برداری کنید و یک زیرزمین برای ساختمان خود در نظر بگیرید که در هر دو صورت این کار ها هزینه ای برای شما در بر خواهد داشت.

اما بعد از این مولفه ها باید جهت زمین را نیزمورد توجه داشته باشید که هنگام طراحی نقشه این بسیار مهم است. توجه داشته باشید که زمین شمالی است، یا جنوبی؟

این رابدانیم که نمیشود گفت زمین شمالی به زمین جنوبی برتری دارد، یا اینکه زمین جنوبی به زمین شمالی برتری دارد، زیرا این به آن چه که شما برای زمین در نظر دارید، بر میگردد.

اگر زمین را برای آپارتمان و ساختمان چند واحدی بخواهید

اگر زمین را برای آپارتمان و ساختمان چند واحدی بخواهید در این صورت زمین جنوبی مناسب این کار می باشد، اما اگر قصد خانه ویلایی و حیاط دار را دارید، بهتر است، به دنبال زمین شمالی باشید.

حیاط از دیر باز جزء لاینفک معماری خانه های ایران بوده است، اما امروزه با توسعه شهر نشینی و با افزایش جمعیت و از طرفی کمبود فضا و زمین و رواج آپارتمان نشینی خواه ناخواه نقش حیاط کم رنگ تر از گذشته شده است، اما با این وجود هنوز هم برای بسیاری افراد یکی از مولفه های مهم در خرید مسکن می باشد.

در مورد تعداد طبقات یک ساختمان اگر بخواهیم سخن بگوییم باید توجه داشت که این موضوع به ویژه در شهرهای بزرگ و پیشرفته و صنعتی که زمین قیمت بسیار بالایی دارد، بسیار حائز اهمیت می باشد.

و به گونه ای می باشد که از نظر سازنده اگر بتواند از شهرداری مجوز تعداد طبقات بیشتری را بگیرد بهتر است و سود بیشتری دارد، اما این موضوع در شهرهایکوچک که ارزش زمین زیاد بالا نیست، اهمیت کمتری دارد.

قدرت و توان مالی

سازنده یا کارفریا نیز باید اولین چیزی را که مد نظر داشته باشد، قدرت و توان مالی خود باشد و زمین و تعداد طبقاتی را که انتخاب میکند بر پایه قدرت مالی خود باشد.

بسیار دیده شده است که به دلیل نادیده گرفتن این موضوع کار ساخت را نتوانسته اند به پایان برسانند و قبل از اتمام ساختمان مجبور به فروش آن حتی زیر قیمت شده اند و در نهایت امر ضرر و زیان مالی دیده اند.

همان طور که در بالا اشاره شد امروزه با توجه به افزایش جمعیت و دیگر عوامل قیمت زمین بسیار بالا رفته است و از طرفی پایین بودن توان مالی مردم، باعث شده تا معمولا زمین ها در متراژهای کوچک خرید و فروش شوند و این موضوع باعث میشود که کسانی که توانایی و تمکن مالی خرید و ساخت زمین متراژ بالا را ندارند، به این موضوع بیاندیشند که آیا برایزمین های کوچک می توان نقشه ساخت خوبی تهیه کرد؟

این مسئله بسیار به طراح و نقشه ساخت بستگی دارد.

این افراد باید بدانند که این مسئله بسیار به طراح و نقشه ساخت بستگی دارد. با بررسی و واکاوری ایم موضوع به راحتی میتوان ساختمان های متراژ بالایی را دید که به علت نقشه و طراحی بد فضاهای بسیار زیادی را تحت عنوان فضاهای پرتی از دست داده اند، واز آن طرف هم میتوان ساختمان هایی را مشاهده کرد که علی رقم متراژ و مساحت پایینی داشته اند،

اما با یک طراحی و نقشه بسیار خوب، تمام فضاهای مورد نیاز خانواده را فراهم کرده و به نوعی بهترین و بیشترین استفاده را از فضای موجود داشته اند.

چه پلانی برای زمین های متراژ پایین مناسب است؟

معمولا برای زمین های متراژ پایین نقشه دوبلکس مرسوم است که البته خود این کار هم بستگی به مولفه های زیادی دارد، اما با طراحی نقشه دوبلکس بسیاری از مشکلات زمین های متراژ پایین حل میشود، اما با این حال نقشه دوبلکس هم مشکلات خاص خودش را دارد، از آن جمله میتوان به افزایش هزینه و اختلاف سطح و داشتن پله اشاره نمود.

در نقشه های دوبلکس معمولا طبقه پایین را برای فضاهای عمومی وطبقه بالا را برای فضاهای خصوصی در نظر می گیرند. بدین صورت که در طبقه پایین آشپزخانه، پزیرایی و در صورت داشتن فضای بیشتر سرویس بهداشتی و اتاق خواب برای مهمان را طراحی میکنند.

طراحی طبقه بالا نیز بدین صورت بوده که فضاها برای والدین و فرزندان طراحی میشود و لذا اتاق خواب برای فرزندان و اتاقی دیگر برای والدین و حمام و توالت و اگر فضا اجازه داد یک آشپزخانه کوچک طراحی میشود.

در پلان دوبلکس پله ها را می توان به اشکال گوناگونی طراحی کرد از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:

پله حلزونی شکل

پله یو شکل (U)

پله ال شکل(L)

پله یک طرفه

پله چند بازویی

تیغ دو لبه

که هر کدام از آنها کاربرد ویژه ای دارد، اما همانطور که میدانید پله برای افراد مسن مضر و مشکل ساز می باشد، البته می توان این مشکل را با در نظر گرفتن آسانسر یا حتی المقدور یک بالابر خانگی حل کرد.

اما باید توجه داشت که این کار در نظر بنگاه های معاملاتی یک تیغ دو لبه است، به این صورت که اگر بخواهید، همچنین خانه ی دوبلکسی را که آسانسور دارد، را بخرید، آن را به عنوان یک مزیت به شما معرفی می کنند، اما اگر قصد فروش این خانه را داشته باشید، از آن به عنوان یک ایراد معماری برای کاهش ارزش ساختمان شما استفاده می کنند.

آسانسور در ساختمان های چند طبقه جزء لاینفک و انکار ناشدنی ساختمان می باشد، اما در ساختمان های به ویژه دو طبقه و دوبلکس این موضوع صدق نمیکند علی الخصوص اینکه هزینه نصب و نگهداری آسانسور رو به هیچ عنوان نمیشود نادیده گرفت، اما نهایتا طی بررسی های انجام شده مشخص شد که طراحی آسانسور و قرار دادن آسانسور حتی در ساختمان های دو طبقه و دوبلکس از لحاظ اقتصادی نیز توجیه شده می باشد.

آشپزخانه

شاید بتوان گفت مهمترین بخش یک خانه از نظر خانم ها آشپزخانه باشد. که آن را به عنوان محل کار و کارگاه خود می دانند، لذا طرح و متراژ و موقیت آن در ساختمان و نور بسیاری فاکتورهای دیگر برای آنها بسیار مهم میباشد. از نظر خانم ها آشپزخانه باید متراژ و مساحت خوبی داشته باشد و کوچک نباشد و همچنین در موقعیتی از ساختمتن قرار گیرد که از نور کافی برخوردار باشد.

به طور معمول فضای آشپزخانه معمولا بین 15 تا 20 متر می باشد، البته این متراژی کلی می باشد، چنان چه در برخی از خانه ها به دلیل متراژ کم نمی توان این فضا را به آشپزخانه اختصاص داد و در برخی دیگر از ساختمان ها می توان فضای بیشتری را به آشپزخانه اختصاص داد.

فضایی را به عنوان ناهار خوری و قرار دادن میز ناهار خوری در آن در نظر بگیرید

در هنگامی خرید ساختمان و یا طراحی نقشه یکی دیگر از نکاتی که باید مورد توجه قرار داد این است، فضایی را به عنوان ناهار خوری و قرار دادن میز ناهار خوری در آن در نظر بگیرید. ناهار خوری معمولا یا در خود آشپزخانه (، البته در صورتی که آشپزخانه بزرگ باشد، ) ویا کنار آشپزخانه در نظر گرفته می شود.

طرح آشپزخانه اوپن باید گفت که یک طرح غربی است و مناسب کشورهای شرقی نیست، اگر چه این طرح در دوره ای در ایران بسیار رواج پیدا کرد و هنوز هم طرفداران خود را دارد، اما این طرح آشپزخانه حداقل با فرهنگ ما ایرانی ها مطابقت ندارد.

به طوری که از دیرباز در کشور و فرهنگ ما از اتاقی جداگانه به نام مطبخ برای آشپزی استفاده میکردند، اما امروزه با توجه به شهر نشینی و آپارتمان نشینی و زیادشدن وسایل آشپزخانه ( که هم وسایل طبخ غذا را شامل می شود و هم وسایل دیگری مانند یخچال ماشین لباسشویی و ظرفشویی و.. ) ایجاب می کند که آشپزخانه از خانه جدا نباشد.

سالن پزیرایی:

متراژ سالن پزیرایی نیز به متراژ و مساحت زمین بستگی دارد، اما یکی از نکاتی که باید به آن توجه داشت، این است که پزیرایی را معمولا باید در قسمت جنوبی یک پلان در نظر گرفت. علت این کار این است که از نور کافی برخوردار باشد.

حال و نشیمن، اتاق خواب، سرویس بهداشتی

حال و نشیمن به عنوان همگانی ترین فضای یک خانه در نظر گرفته می شود. نکته ای که در مورد آن وجود دارد، این است که بهتر است، تلوزیون را در حال و نشیمن قرار داد تا این که در پزیرایی قرار گیرد.

اتاق خواب ها نیزبسته به متراژ زمین میتوانند از یک خواب تا چند خواب باشند. اتاق خواب والدین، ااق خواب فرزندان ( که حتی این را نیز میتواند بر اساس جنسیت فرزندان تفکیک کرد، اتاق خواب مهمان، اتاق خواب مستر.

سرویس بهداشتی:

در طراحی سرویس بهداشتی بستگی به متراژ فضای در اختیار داشته و بسته به سلیقه میتوان حمام و توالت را درون هم طراحی کرد. که این اتفاق بیشتر هنگامی رخ میدهد که با کمبود فضا مواجه باشیم.

اما نکته ای که هنگام ساخت سرویس بهداشتی باید در نظر داشت، این است که کف سرویس بهداشتی را هم کف و هم سطح خانه قرار دهیم و سعی کنیم، حتی المقدور کف سرویس بهداشتی بالاتر از کف خانه نباشد تا برای استفاده افراد مسن و یا معلول راحت باشد.

راه پله:

راه پله ها ارتباط بین سطوح مختلف و یا ارتباط بین طبقات را برقرار می کنند. باید هنگام طراحی طول و عرض و ارتفاع آن ها را طوری انتخاب کرد که برای جابجایی وسایل بزرگ و سنگین مشکل نداشته باشید. ارتفاع پله ها زیاد نباشد که رفت و آمد از آن به ویژه برای افراد مسن مشکل ایجاد نکند، معمولا بین 15 تا 18 سانتی متر ایده آل می باشد.

طراحی پله ها اشکال مختلفی دارد:

مدل دایره ای شکل

مدل شکسته چند طرفه

شکسته یک طرفه

مدل حلزونی شکل

اسکلت ساختمان:

اسکلت ساختمان میتواند بتنی و یا از مصالح بنایی باشد.

بسیاری از سازندگان بر این باورند که اسکلت بتنی هزینه بیشتری دارد، اما این طور نیست و در کل اسکلت بتنی هم از نظر استحکام و ایمنی و هم ازنظر هزینه توجیه شده می باشد.

در اینجا قصد داریم این موضوع را مورد بررسی قرار دهیم که در ساختمان های ساخته شده چگونه تشخیص دهیم که آیا نقشه و پلان این سازه اصولی بوده است، یا خیر.

اگر طراحی پلان ساختمان اصولی نباشد

باید بدانیم که اگر طراحی پلان ساختمان اصولی نباشد مشکلات بسیار زیادی را در آینده به دنبال خواهد داشت. که حتی گاهی رفع کردن آنها امکان پذیر نخواهد بود و یا به دلیل هزینه بسیار بالایی که به دنبال خواهد داشت، مقرون به صرفه نباشد.

از این موارد ساختمان ها در کشور ما بسیار دیدهمی شود که این نیز خود می تواند دلایل متفاوتی داشته باشد. گاها این مشکل بدین دلیل به وجود می آید که طراحی نقشه به دست افراد متخصص صورت نگرفته و توسط افراد غیر متخصص این کار صورت گرفته است.

و در مواردی هم به دلیل سهل انگاری کارفرما و یا در اثر ناآگاهی کارما از این سهل انگاری و نادیده گرفتن مشکلاتی که در آینده برای ساختمان پسش خواهد آمد این چنین موارد پیش می آیند.

مخاطب گرامی شما در حال مشاهده پست نقشه ساختمان با عرض 8 متر هستید.

معمولا طراحی نقشه ها توسط طراحان و یا تیم های طراحی انجام می شود

معمولا طراحی نقشه ها توسط طراحان و یا تیم های طراحی انجام می شود، اما بهترین نقشه را برای یک سازه می توان گفت معمار ها می توانند رسم کنند، چون معماران بر اساس تجربه کاری خود با در نظر گرفتن تمام شرایط، از شرایط و موقعیت و وضعیت ملک و زمین، نور، فضا، بهینه سازیگرفته تا سلایق شخصی کارفرما همه را در کار لحاظ خواهد کرد و از این رو شمامی توانید نقشه بهتر و کاملتری داشته باشید.

در زیر سعی می کنیم، برای روشن شدن موضوع نکات مهم را در این مورد با هم بررسی کنیم.

نسبت پلان با نقشه

اولین نکته ای را که برای بررسی یک پلان باید مورد توجه قرار دهیم نسبت پلان با نقشه می باشد. این بدان معنا می باشد که طول و عرض زمین باید تقریبا متناسب باشند.

اگر طول و عرض آنها اختلاف فاحشی داشته باشد، یقینا طراحی یک پلان خوب برای آن بسیار سخت است و کار هر کسی نیست و این را باید به معماران حرفه ای سپرد. در کشور ما هندسه متناسب یک پلان ترجیحا این می باشد که کشیدگی ملک یا زمین مورد نظرشرقی-غربی باشد. که این مزیت های فراوانی را موجب می شود که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت.

نکته بعدی که در بررسی پلان ساختمان باید در نظر داشت، این است، ما در ببینیم آیا فضا ها به صورت صحیح کنار هم طراحی شده اند، یا نه؟ همان طور که در قبل اشاره کردیم، ما در هر سازه دارای فضاهای عمومی، خصوصی و فضاهای نیمه خصوصی ویا نیمه عمومی داریم.

شما در حال خواندن پست نقشه ساختمان با عرض 8 متر هستید.

هنگام طراحی باید به صورت اصولی کنار هم باشند

هنگام طراحی باید به صورت اصولی کنار هم باشند. اگر بخواهیم این را با مثال بیان کنیم، مثلا دستشویی یا سرویس بهداشتی مهمان نباید در کنار اتاق خواب ها طراحی شده باشد.

یکی دیگر از نکاتی که باید به آن توجه نمود را خیلی راحت با ورود به ساختمان و حرکت دربخش های مختلف آن می توان به آن پی برد. منظور این است که از ابتدای ورود به ساختمان مسیر حرکت و وارد شدن به چه شکلی می باشد. برای مثال اگر مهمان و یا تعمیر کار به این ساختمان آمد و خواست به آشپزخانه برود آیا از اتاق خواب باید وارد آشپزخانه شود؟

امیدواریم تا اینجا با خواندن مقاله نقشه ساختمان با عرض 8 متر اطلاعات مفیدی کسب کرده باشید.

بررسی نور فضاهای مختلف ساختمان

مورد دیگری که می توان از طریق آن پی به اصولی یا غیر اصولی بودن پلان ساختمان برد بررسی نور فضاهای مختلف ساختمان می باشد. طراحی باید به گونه ای شکل گرفته باشد که فضاها از نور کافی برخوردار باشند.

البته این موضوع به عوامل مختلفی مانند طول و عرض ساختمان و جهت ساختمان، موقعیت و وضعیت ساختمان و دیگر عواملی که قبلا در میزان نور گیری ساختمان موثر بودند پرداخته ایم.

همان طور که می دانیم جهت نور گیری معمولا از جنوب بیشتر است، زیرا از این جهت است که تابش آفتاب و حتی گرمای آن را داریم، اما نوری که از جهت شمال وارد ساختمان میشود مستقیم نیست و به همین علت گرما را ندارد. این یکی از تفاوت های نور شمال و جنوب با هم می باشد.

در این جا به انتهای نوشتار خود با عنوان نقشه ساختمان با عرض 8 متر رسیدیم. امید است مطالب بیان شده در زمینه ی نقشه ساختمان با عرض 8 متر برای شما مفید واقع شده باشند.

شرکت بازسازی خانه کورین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *